22 maj 2015

Hoteti živeti

. . . . . . . . . . . . . . . ."... zakaj smrt poveča sleherno napetost in nam pušča manj tistih polovičnih resnic, ob katerih živimo." (L. D.)

Včasih se mora zgoditi kaj posebno pretresljivega, da ceniš zrak, ki ga vdihavaš in vse zoprnije, ki jih doživljaš. Ne mislim tarnat, saj me je že izučilo, da vsakdo svoje težave vedno vidi kot najpomembnejše, največje in so tuje povsem neprimerljive z njihovimi. Seveda obstaja tudi objektivno merilo, ki ga subjektivno nismo pripravljeni ponotranjiti; za veliko večino "uboščkov" okoli mene nedvoumno drži, da jim je lepo postlano in da so vse tiste grozljivogrozne reči, ki so se jim zgodile ali se jim dogajajo, le življenje samo. Po takemle uvodu tvegam, da tudi mojim težavam ne bi pripisali nič več kot histeričnega prenapihovanja, zato vam o njih ne bom govorila. Itak pa nisem imela namena pisati o njih (glej drugi stavek).

Načrt petkovega večera je bilo prijateljsko druženje, do njega pa skorajda ne bi prišlo.  Intenziven pogovor je pretrgala nenadna slabost in vrtoglavica, ki se je počasi spreminjala v pospešeno bitje srce, plitvo dihanje in odrevenelost telesa. V zdravstvenem domu smo tri trepetale za četrto. Telesni znaki so bili zastrašujoči, ljuba prijateljica pa nezmožna oblikovati besede skozi skrotovičena usta in otrplo telo. Diagnoza: napad panike. Nekaj smo že stare, a vendar spet ne toliko, da bi vsakršno razburjenje lahko vodilo v horizontalo. Sem si mislila. A leta niso merilo. Lahko se zgodi vsakomur. Zato bi bil moje nasvet – dihajte. Uživajte. Udarite z roko po mizi. Sprostite se. Za vsak primer pa imejte vedno pri roki vrečko, da si boste lahko rešili življenje.