08 februar 2021

Je sploh še sever?

. . . . . . . . . . . . . . . .

Tu sem. Kri pne proti srcu, glavi, prstom. Vidim, slišim, govorim. Trpim. Molčim. Kričim. Opazujem. Se zgražam. Trpim. Živim. Pravijo. Če je to življenje, potem naj mine. Če je to življenje – spati, delati, jesti – potem tudi, če mine. Če sem obsojena na lep razgled, modro nebo in prostrane travnike, si tega ne želim. Če naj bo beseda upora za vekomaj pridušena v grlu in korak dovolj dolg le do tja, do koder mi seže pogled, naj mine. 

Najbolj tragikomično pri vsem je, da tisti, ki določa koordinate mojega koraka in misli, uživa podporo tretjine. Tej tretjini ni nič odvzeto. Ta tretjina s koordinatami nima težav, ker je ves njihov svet skoncentriran na teh nekaj kilometrov med domom in službo, počitnice na morju enkrat na leto in božične praznike. Vse to jim je dal. Zakaj bi bili siti življenja, kakršnega že skoraj leto dni živijo? V njihovih življenjih se radost, sreča, solze in jeza ne razlikujejo od radosti, sreče, solza in jeze preteklih let. Kozarec vina v Parizu, sprehod skozi park v Londonu, tapas v Madridu in veter v laseh v Kopenhagnu jih ne ganeta. 

Misel na pakiranje in veselje pred vkrcanjem, dvig nad oblake in pristanek na cilju, prostranost sveta in kipeče srce žlobudranja sredi vonjav raznolikosti. Vse to. Vse to. Vse, česar ni. Ne pristajam na laži, prevare, zarote in strategije, omejitve in grožnje, s prstom kazanje, na zaničevanje in razlikovanje, na iskanje krivcev in kaznovanje, na večne zamere in uničevanje, na rušenje dobrega in pravega, na lažno dobrodelnost in skrivenčeno naprednost. Odprtih oči zrem umiranju v obraz, bojim se današnjega in jutrišnjega dne, izgubljam vero v sanacijo nečesa, čemur ni videti konca. 

Vojna sredi miru. 
Sreča na vrvici.  
Svoboda v zaporu. 
Lahkoten korak v živem blatu. 

Zazrta v temo želim uzreti zvezdo.