24 december 2013

Biti ti

. . . . . . . . . . . . . . . .


Ste zadovoljni s tem, kar ste v življenju dosegli? Delate tisto, kar vas veseli? Ali delate tisto, za kar ste se izšolali, izobrazili, se naučili, se na nek način privadili, da ste to vi? Vas delo opredeljuje ali vi njega?

Koliko med vami dela tisto, kar predstavlja uresničitev sanj in pričakovanj, ki so se v vas naselile in naseljevale od malih nog? Se tiste otroške iskrice v očeh še bliskajo, ko delate, kar delate, ko živite kakor živite? Ne vem, ali sem si kdaj sebe predstavljala na točno določen način, v točno določenem poklicu. Ja, seveda sem si želela postati to ali ono, in, ja, z izbiro študija nisem imela težav, saj to, kar delam, rada delam, a že davno sem spregledala perfidnost tistih dveh pozicij, ki sem ju sanjala pred dvajsetimi leti. Seveda so stvari, ki jih rada počnem, a da bi jih delala kot poklic ali nekaj, kar bi mi omogočalo preživetje, to pa ne. 

Ste predani tistemu, kar delate? Če dobro pomislim, ne poznam takih ljudi. Kako čudovito mora biti že od malih nog imeti cilj – postati najboljši. Niti ne nujno najboljši, le tisto, kar te opredeljuje. On/ona je izvrstna kuharica, športnica, slikarka, igralka. Živeti pravega sebe, najti svoje "poslanstvo". Ljudje okoli mene niso slabi v tistem, kar počnejo, morda so tudi dobri, a nihče med njimi ni vrhunski in ni s srcem prav tisto, kar dela. In vendar so taki med nami. Ki nas začarajo s to svojo magično norostjo. Ki vedo, zakaj nekaj delajo in kam to vodi. Pa ne govorim o običajnih poteh – končati šolo, se poročiti, imeti otroke, zgraditi dom, ljubiti, biti ljubljen, … Take reči so vsem dosegljive. Objadrati svet. Postaviti svetovni rekord. Napisati knjižno uspešnico. Napisati najlepšo pesem. Izumiti. Ustvariti. Biti prvi v nečem. Biti ustanovitelj nečesa. Biti borec. Narediti nekaj za dobro vseh, ne le sebe. O tem govorim. Večina se izgubi v povprečju, večina ostane na površju, ker nima ne volje ne poguma ne moči poglobiti se v globine stvari. Kako čudovito mora biti biti v svojem elementu. Biti iskren do samega sebe. Upati si. 

Upajte si!